събота, 5 януари 2013 г.

Сметанова торта-суфле

Сметанный торт-суфле
Продукти:
сметана 20-30% - 1 л;
захар - 10 с.л.;
ванилия /течна есенция/ - 1 ч.л.;
желатин - 2 пакетчета (по 7 гр);
какао - 5-6 с.л.
    Тортата се състои от два слоя - с какао и без. Затова  по отделно работим отначало с първата половина продукти, а след това с втората.В миксера поставяме  1/2 литра сметана и половината захар, размесваме до пълното и разтваряне.След това добавяме ваниловата есенция и разбъркваме.Приготвяне на желатина 1 пакетче желатин заливаме с 0,5 чаша вода, поставяме на огъня, бъркаме до полното разтваряне, но да не завира. След това бързо изливаме  желатина и разбъркваме добре. (Втората половина желатин остава за втория слой ). Изливаме във форма /при избора на форма  да се внимава за това, че ще има и втори слой/. Оставяме в хладилника за 10 минути. С втората част от сметаната постъпваме по същия начин, само че добавяме  вместо ванилия какаото. Бъркаме до получаването на еднородна смес и бързо добавяме желатина. Изваждаме формата от хладилника  сместа трябва да се е стегнала и заливаме и втория слой. След това формата отново се връща в хладилника и стои там до поднасянето и. Може да се  украси по желание с различни плодове.
Снимка  и рецепта: Ольга Злобина

Няма коментари:

Публикуване на коментар